Betilt

Ma gyalogolni kell a belvárosban, mert taxisblokád van. Na jó, nem olyan igazi nagy, mint régen, de azért ha nem szerelőnél rohadna a kocsi, gondban lennék. De süt a nap és nem esik, szóval lehetne sokkal rosszabb is.

Például ha taxizni kéne.

A taxis céh ludditái ugyanis szerzett jogaikért tüntetnek, és ennek legjobb módjának azt tekintik, ha néhány tízezer embert jól megszívatnak. Mondjuk ez érthető, fel kell hívni a figyelmet, át kell lépni az ingerküszöböt. Mivel engem ma egy kicsit megszívattak, ezért viszonylag könnyen beleképzelem magam az utazóközönség helyébe.

IMG_2210A tiszta elvi álláspontok a következők: a taxisok rendes vállalkozók, akik fizetik az adót, átmennek mindenféle bürokratikus vegzatúrán, vannak velük szemben elvárások, amiket teljesítenek is. Ezzel szemben az uberes lop, csal, hazudik, emiatt olcsóbb, és ezzel elveszi a piacot a taxistól. Az utazó meg egy haszonelvű parazita, mert nem nézi, hogy a taxisnak el kell tartania, nem csak a saját gyerekét, de még egy csomó bürokratáét is, Orbánról meg Tarlósról nem is szólva.

Na most ezt a sztorit így csak az eszi meg, aki még életében nem járt az utcán.

Egyrészt elmeséltem már, mi a véleményem ezekről a sharing-economy vállalkozásokról, és az ebben részt vevő hobbivállalkozók rövidlátásáról.

Másrészről a világ nem áll meg. A betűszedők, a harisnya szemfelszedők, a kisbírók, kerékgyártók, lócsiszárok, telefonközpontosok, kovácsok, üstfoltozók mesélhetnének erről. Az emberek nem akarnak szállodában lakni, taxival járni, borítékra bélyeget nyalni, eladó babakocsijukat bizományiba vinni. Legalábbis nagyon sokan nem. Ez ilyen.

Persze, meg kell oldani, hogy az Uberes befizesse az adót a jövedelme után, mint mindenki más. Ez alap. De ha így is megéri neki, akkor csinálja. És az utast kötelezni taxizásra, az nem fog menni. Ahogy a szállodahasználatot sem lehet kikényszeríteni, mert egyeseknek akkor is buli a kanapészörf, ha időnként kalandos is. Az ilyen táblák meg leginkább a szórakoztatást szolgálják:

shortterm

Valószínűleg a mostaninál kevesebb taxisra lesz szükség, és ez egy fájdalmas átmenet lesz nekik. Valószínűleg néhány Uberes sofőr is rájön, hogy az élet mégsem annyira egyszerű, amikor beúszik a képbe néhány nem várt költségelem. Be fog állni valami egyensúlyféle, de kőbe azt sem vésetném. Ki tudja, mit találnak ki legközelebb a szovjet mérnökök?Kategóriák:egy kis hazai

Címkék:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: