Überel

Van ennek a NER-kompatibilis, übertaxisch-übermensch vitának egy messzire vezető szála, amin rágódnék egy kicsinyt. Az egymást követő különböző kormányok és önkormányok elég sokat rugóztak azon, hogy a taxisokat megrendszabályozzák. Mindenkinek vannak élményei a hiénákról, a bunkó taxisokról, az órapörgetőkről, drosztáborúról, reptéri transzferről.

Az lett az általánosan elfogadott nézet, hogy a taxizás vonzza a kétes elemeket, akiket csak úgy lehet kiszűrni a rendszerből, ha állami árszabályozást, autóelőírást, sárgaszínelőírást, vénaszkennert vezetnek be, lesz ellenőr, hatóság, anyja neve, szülhely, szemszám, pirburg, párkáp.

IMG_2209Aztán mire mentek vele? Hiába tisztult sokat a szakma, azért ma is van egy csomó lókötő. Én például két hete, esőben, hidegben, este próbáltam Pesten taxit fogni. Drosztban álló, szabadjelzést égető, keresztrejtvényfejtő taxist hármat is találtam, de olyat, amelyik el is vitt volna, egyet sem. Öltöny-nyakkendőben, perfekt magyartudással nyilván nem én vagyok az álomutas a bulinegyed szélén. És mivel tök egyforma minden taxi, a mai napig nem tudom megmondani, melyik társaságnak a prostituált édesanyját. Ez a minőségbiztosítási rendszer eltart így egy csomó aktakukacot, nyomtatványkészítőt, autóátszinezőt, politikust és mindezek kedves családját, aminek árát valakinek ki kell fizetni adóban, illetékben, fuvardíjban.

Ezzel szemben van ez a sharing-economy izé, az ördög találmánya, ami arra épül, hogy a felhasználó véleményez. Nem panaszkönyv-indigó-pecséthelye-felettesszerv, hanem elő az okostelefont, és “hány csillag volt ez, apukám?”. Azt a fuvart, azt a szállást, akkor, ott. És ha kevés a pontod, a csillagod kiskomám, akkor nézzél más munka után. Egy rohadt számítógép összesít, kijelez és a következő kuncsaft már tovább is lép rajtad, ha nem tepersz eléggé.

Ezt a módszert sokan utálják a régimódi üzletben. Az értékelés nem olyan, hogy panaszkodom a recepciósnak, írok egy e-mailt valami ügyfélszolgálatnak, majd jó esetben kapok egy bocsánatkérő levelet meg egy mosolycsekket, lerendezzük privátban. Értékeltem, odaírtam, hogy büdös volt, udvariatlanság volt, és látja mindenki, nem lehet kitörölni. Ha száz vendégből egyedül jártam így, akkor nincs komoly rizikó. Ha százból ötven, az maga a halálos ítélet. És mindehhez nem kell hivatal, ügyosztály, írásbeli figyelmeztetés, megcsinálja a gép fillérekért.

Bele se merek gondolni, mit gondolhat erről a kormányzat. Mégis, milyen lenne, ha csak úgy jönne az ügyfél, akinek elszámolták az építményadóját, elvesztették az illetékbélyeges beadványát vagy csak egyszerűen fél órát váratták a folyosón, és fogná magát és pontozna? Nem négyévente az urnánál, hanem ott és akkor. Jönne ez a kormányzati applikáció, ítélne élők és élőhalottak fölött és az lenne a neve, hogy UNTER. És ott gyűlne benne a rohadt sok feketepont, és kiderülne, hogy a hivatalvezető úr ugyan nagyon jól focizik, jó vele vadászni, de azt se tudja, merre van a munkahelye.

Ez tényleg borzasztó lenne.

Hirdessük ki a terrorveszélyt inkább, és töröljük le az internetet! Van is az a srác, aki balhátvéd szokott lenni, az ért hozzá, bízzuk meg vele!Kategóriák:egy kis hazai

Címkék:, , ,

1 hozzászólás

  1. Jót nevettem, köszönöm, pedig valójában sírnivaló ország vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: