A falu legszebb lánya

image

Orbán Viktor szerint Magyarország Európa legszabadabb országa.
Na tessék. Voltunk már sok minden, bokréta Isten kalapján, legvidámabb barakk, de a legszabadabb ország még nem. Mert azért, hát mégis… hátha esetleg a vállalkozásalapítás Portugáliában kicsit – nem nagyon, épp csak egy hangyányit – szabadabb, vagy a motorosjogosítvány megszerzése Írországban, vagy isten tudja. Azért egy ilyen kijelentés előtt az ember egy icipicit gondolkodik és rájön, hogy hát talán nem érdemes nekiszaladni. Mégpedig azért nem, mert… na de ne ugorjunk ennyire előre.

Maga a kijelentés figyelemre méltó. Nem annyira a tartalma, hanem a miatt, hogy ki és mikor mondja. A kommunikációs helyzet miatt.
Ismerjük a párkapcsolatokban, pláne házasságban azt a pillanatot, amikor férjemuram kihúzza magát, pulyka módra előre hátra billegeti magát, és szemét meregetve kijelenti: azért mégiscsak ő a legjobb hapsi az életedben.
Ez olyankor szokott megtörténni, amikor a pasit elfogta a rettegés. Vagy, mert megcsalták, és tud róla, vagy, mert tudja, hogy meg fogják csalni. Vagy amikor a nő körül elkezd sündörögni valaki, aki szebb is, okosabb és gazdagabb is, mint a pöffeszkedő férj.
És kinek is mondják, hogy kislányom, te vagy a legszebb lány a faluban?
Hát persze, hogy a legcsúnyábbnak. Vagyis ne legyünk szélsőségesek: a legcsúnyábbak egyikének.
Ha valahol egy kormányfő azt mondja, hogy az ő országa a legszabadabb, akkor tudni lehet, hogy az az ország egy szájbavert sötét börtönsziget, barakk, szögesdrót, börtönkoszt, smasszerek és dobbermanok paradicsoma. Istenhátamögötti afrikai és dél-amerikai diktatúrákban szoktak elhangzani ilyen mondatok a véreskezű zsarnokok ünnepi beszédein.
Egyszóval: épeszű politikus épeszű országban ilyet nem mond.
Két dolog lehetséges:
1. nem tudjuk, de már közel az idő, hogy mi legyünk a faluban a legrondább lány;
2. Valaki elkezdett sündörögni körülöttünk, aki szebb, okosabb és gazdagabb, mint Orbán Viktor.
De azért legyünk optimisták: a ronda lánynak is lehet szerencséje.Kategóriák:egy kis hazai

1 hozzászólás

  1. “1. nem tudjuk, de már közel az idő, hogy mi legyünk a faluban a legrondább lány;” – tartok tőle, hogy ez a sötét verzió áll nyerésre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: