Forgatókönyv variációk 1.

Nagyon sok még a változó a Brexit-tel kapcsolatban, a helyzet túlságosan képlékeny ahhoz, hogy bármi biztosat lehessen mondani, ezért az alább felsoroltak nem mások, mint lehetséges forgatókönyvek, melyeknek sem a valószínűségét, sem pontos pénzügyi eredményét nem lehet ma megmondani.

Három fő variáció arra az esetre, ha az Egyesült Királyság végigviszi a kilépést:

  1. Az angolok kilépnek, az Európai Unió teljesen szétesik. Rövid távon mindenki veszít, a pénzügyi rendszerek összeomlása, a piacok bizonytalansága, az árucsere visszaesése következtében. Ez akkor is így lesz, ha ez a földcsuszamlás nem indít be gazdasági világválságot, de tekintettel arra, hogy a világgazdaság milyen törékeny helyzetben van, ez maga lenne a csoda. A válság után kialakuló új rendben a 30-80 milliós lakosságú országok mindegyike rosszabb helyzetben lesz önmagában, mint az Unióban, a kicsik pedig nagyon megszívják, ha a nemzetközi versenyképességet vesszük alapul. Ráadásul valószínű, hogy együttműködés helyett egymással versenyző államok jönnek létre, ami feszültségeket hordoz majd. A hosszú távon a helyzet nyertesei Kína, az USA, Oroszország és Európában egyértelmű lesz a német hegemónia, de Anglia relatíve itt veszít a legkevesebbet.
  2. Az angolok kilépnek, az EU megmarad, esetleg megtartja a skótokat is. Ebben az esetben viszonylag gyorsan túl léphet a világ a Brexiten, feltéve, ha az EU hirtelen megtáltosodik és az angol kilépéssel párhuzamosan komoly szervezeti és politikai reformot hajt végre. Nagy lesz a jövés menés, sok a bizonytalanság, ami nem tesz feltétlenül jót az üzletnek de hosszabb távon ez kiegyenlítődik. Az EU-n belül megnő a német dominancia, az angoloknak ez a legrosszabb forgatókönyv, a nagy uniós piac mellett hatalmas relatív pozícióvesztést könyvelhetnek el. Természetesen az oroszok átmenetileg nyertesnek érezhetik magukat,de ha nem tudnak befolyást növelni az EU-ban, ezt nem fogják tudni tartós eredményre váltani. Az amerikaiak (Trump vagy Clinton?) valószínűleg megpróbálnak lecsapni Angliára, de ez nem lesz egyszerű.
  3. Az angolok kilépnek, az EU átalakul. A “Mag-Európa” viszonylag gyorsan konszolidálódik, politikailag és üzletileg ütőképes, de kisebb egység jöhet létre, a periféria veszíteni fog. Választani lehet majd Orosz és Német függés között (az egyszerűség kedvéért), ami miatt a szélsőségesek, a kémek és a tábornokok elemükben lesznek. Ebből következik, hogy a választás nem lesz mindig önkéntes vagy szabad. Hidegháborús propaganda, fegyverkezés, nacionalizmus. Európa gazdasági téren összességében veszít, az angolok is veszítenek, az oroszok nyernek, a kínaiak is, és az USA próbálkozni fog azon, hogy ezeket a nyereségeket valahogyan akadályozza. Ebben a forgatókönyvben nagy kérdés, hogy mekkora területet akar/tud az EU megtartani a jelenlegi Unióból, mi lesz az amit stratégiai pozíciója vagy gazdasági potenciálja miatt felad, vagy amit elvesznek tőle. Az angoloknak ebben az osztozkodásban nem osztanak lapot.

Az valószínűnek látszik, hogy ha ezek közül a forgatókönyvek közül lehet választani, az EU, amíg lehet, a kettest nyomja majd, de ha rájön, hogy a periféria nem megtartható, nem lesz ideje tovább küzdeni érte és átvált a hármasra viszonylag gyorsan. Itt hosszan alkudozni, pozíciót építeni nem lehet, nincs rá idő.

Az angolok, ha rájönnek, hogy az EU nem kínál nekik speciális státuszt és emiatt mekkora veszteségeik lehetnek, a bomlasztásban lesz érdekelt és legalább a hármas forgatókönyvre hajt majd, de még az is lehet, hogy a válság miatt megerősödő szélsőségesek hatására átváltanak az egyesre.

Az oroszoknál egyértelmű, hogy az egyest preferálják, de már a hármassal is baromi jól járnak mostani helyzetükhöz képest.

Az amerikaiak a németek és az angolok közt próbálnak majd egyensúlyozni.

A magyarok a kettes kivételével minden forgatókönyvben nagyon megszívják, de abban a forgatókönyvben is benne van, hogy az eddigi EU politikát fel kell adni, és egyértelmű elköteleződést kell vállalni, különben hiába jön létre politikai változás, az érdekeinket nem fogjuk tudni érvényesíteni.

Kezdődik. Közeledik a tél.

 Kategóriák:külvilág

Címkék:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: