Egységben a kétség

Milyen lehet skótnak lenni? Most, amikor Európa nagyobb része nekik szurkol? Persze nem az egész, de innen nézve nagyon úgy néz ki, hogy a döntő többség.

Ugye az megvan, hogy 2014-ben azzal riogatták őket, főként az angolok, hogy ha elszakadnak az Egyesült Királyságtól, kikerülnek az EU-ból.  Most, hogy az angolok a kilépés mellett szavaztak, azt kapják (a spanyoloktól meg a franciáktól), hogy hiába szakadnak el, akkor is menniük kell az EU-ból.

skót zászlóMindezt azután a skót szavazók 62%-a a maradásra voksolt. Márminthogy az EU-ban maradásra, mert az Egyesült Királyságban maradást már 2014-ben is csak 55% támogatta, valamekkora részben pont azért, mert nem akartak kikerülni az EU-ból. Innen erősen úgy néz ki, a nagypolitika megint szívatja a skótokat, és ettől egyből még sokkal szimpatikusabbak lettek.

Szeretnék kihangsúlyozni néhány dolgot:

Az EU két tagállamának miniszterelnöke azt üzeni egy EU tag országnak, amelynek lakói többségben EU tagok akarnak maradni, hogy menniük kell. Kirakják őket akaratuk ellenére.

(Oké, jogilag Skócia bár ország, de nem EU tagállam, ellenben az EU tag Egyesült Királysággal, amelyik viszont kiszavazta magát és így a skótokat is.)

De akkor is.

Ha eltekintünk a jogászkodástól és politikai szempontból nézzük a dolgot, ennek baromi rossz üzenete van.

Egyrészt van ugye az egységes Európa, mint kép. Ebben ugye pont az lenne a pláne, hogy eltűnnek a határok, áramlanak az emberek, az üzlet, mindenki őrzi az identitását de nem acsarkodik a szomszédjára, mert hát ugye, mind európaiak vagyunk. Kivéve ha katalán, baszk, skót, breton vagy szász, neadjisten székely vagy, mert akkor ez másodlagos, tessék először spanyolnak, britnek, franciának, németnek vagy románnak lenni, és otthon a négy fal között csinálni a többit.

Mindezt akkor mondják, amikor az egész unió éppenséggel közvetlen életveszélyben van. Vagy éppen azért mondják. Vagy éppen azért van végveszélyben, mert mondják. Őrület, őrület, de van benne rendszer, mondta egyszer valami európai.

Másrészt ott a kérdés, hogy ha az egység a fontos, akkor van jó egység meg rossz? Az Egyesült Királyság rossz, az egyesült Európa meg jó? Vagy fordítva? Azt értem, hogy minden többnemzetiségű ország vezetője össze akarja tartani országát, ha másért nem, hát azért, mert nagyobb lélekszámot képviselve saját politikai súlyát növeli. Plusz itt van még a tradíció, hogy ezeket a népeket egyszer már leigáztuk, birtokba vettük, büszkék vagyunk emiatt magunkra, hát ezt a büszkeséget lesz szíves mindenki tiszteletben tartani.

Ha az unió ezt a tradíciót akarja képviselni, megtűrni, támogatni, rövid távon megnyeri a nagy országok szavazatát, hosszú távon viszont elveszti a népeit.Kategóriák:külvilág

Címkék:, , , ,

2 hozzászólás

  1. Igen, sajnos ez a lényeg, a nacionalizmus (és nem a patriotizmus), mindennél erősebb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: