jogában áll…

miami rendőrségMár megint meglőttek egy fegyvertelen feketét Amerikában a rendőrök. Az illető egy ápoló volt aki egy autistát próbált lenyugtatni, aki viszont egy játékautóval a kezében viselkedett furcsán, hogy a szomszédok azt hitték öngyilkosnak készül. Na ezek után lőtte meg a földön fekvő felemelt kezű ápolót a rendőr, aki a bilincselés közben azt válaszolta az obligát “miért lőttél?” kérdésre, hogy “nem tudom”. Szerencsére a rendőrség fejesei tudják a helyes választ, azért jártak el kollégái helyesen, mert fegyvernek nézték a játékautót.

Oké, ez csak egy hír, lehet, hogy nem is így történt, az egészből csak a lábon lőtt ápoló a biztos, meg az, hogy az illető fekete volt. Igaz, van róla videó, de mit bizonyít az?

Ja és az, hogy a jelek szerint rendőrök megint megússzák.

police shootingNincs itt kérem semmi látnivaló, minden rendben van, tessenek szépen továbbmenni, mi itt tesszük a dolgunkat, szolgálunk, védünk, ebbe páran belehalnak, de ettől nagyobb a biztonság.

De az is lehet, hogy a világ megérett a pusztulásra.

Az első baj ugye az, hogy van egy csomó képzetlen, tuskó rendőr, aki képtelen nyugodtan mérlegelni és bármilyen ártatlan helyzetben lelő bárkit a “biztonság kedvéért”.

A második baj az, hogy a lelőttek nagy része inkább fekete mint fehér, ami alapot ad a feltételezésre, hogy a rendőrök nem csak képzetlenek és tuskók, de előítéletesek is. Igaz ezt statisztikák nem támasztják alá, mert tényleg több fehért lőnek le, mint feketét, de ugye a “feketebűnözés” miatt mégis valószínűbb, hogy a fekete eleve bűnöző…

A harmadik baj az, hogy az amerikai rendőrök azért olyan idegesek minden helyzetben, mert mindenkinél lehet fegyver, olyan lazák a szabályok hogy egy tizenhároméves gördeszkás srácról is simán feltételezhető, hogy visszalő. Vagy oda.

Ebből következik a negyedik baj, hogy a testület összezár, a rendőrt felmentik, esetleg felfüggesztik vagy kirívó esetben elbocsátják, de nincs a rendőrségre nézve terhelő jelentés, politikai szándék, mert az “aláásná a rendőrségbe vetett bizalmat”, illetve a frusztrált rendőröket sértené vérig, akik ugye az életüket kockáztatják az utcán, ahol bárki lelőheti őket. És tényleg.

És akkor az ötödik baj, hogy valakinek ettől tele lesz a töke, és tényleg elkezdi lelőni a rendőröket. Azt nem tudom csak miért tartott idáig, míg megszületett ez a reakció. És nem azért mert egyetértek vele, hanem mert el tudom képzelni, hogy milyen az a frusztráció, amikor valakik büntetlenül lelőhetnek másokat és még őket kell sajnálni érte.

És akkor jön a hatodik, amikor a politikusok végre beszállnak és tovább szítják a feszültséget. Mert megint kiállnak a rendőrök mellett, mert rasszistának, terroristának bélyegzik azt,akinek ez nem tetszik, olyanokat mondanak, hogy rendőrvér tapad Obama kezéhez, és képmutatónak nevezik a lövöldözésben a rendőrautó felé menekülő civileket.

Nem nagyon látom, hogy lehetne ennek a dolognak gyors és jó megoldása. Nyilván le kellene hűteni a kedélyeket, hiteles vizsgálatokat és komoly reformokat kellene bevezetni, de Donald Trumppal a nyakunkon ez nem tűnik egyszerűnek. Kampány év van és egy populista jelölt nem a szakmaiság garanciája. Ugye elég diplomatikusan fogalmaztam?

Másfelől meg szeretném emlékeztetni azokat akik ezügyben nem látják az összefüggést: az amerikai alkotmány második kiegészítése, a szabad fegyverviselést támogatók legnagyobb érve nem azért ad fegyvert a polgárok kezébe, hogy családi vitáikat rendezzék, youtube-on pózoljanak, kirabolják a kisboltot, vagy kisgyerekek kezébe adják. Azért ad nekik fegyvert, hogy megvédjék magukat és államukat a zsarnokság ellen, és azért mindenkinek, mert ezt a védelmet nem ruházza át maradéktalanul a kormányra. Szóval, ha valaki úgy gondolja, a rendőri túlkapások eltussolása a zsarnokság egy formája, fogja az alkotmányos jogát és visszalő. Ha így veszem, még igaz is lehet a polgárháborús hisztériakeltés.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jól van az, hogy az amerikaiak halomra lövik egymást, csak szerettem volna üzenni a texasi főrendőrnek meg a véresszájú politikus haverjainak, hogy ha képmutatót akarnak látni, ne feltétlenül a másik oldalon keressék. A dolog ugyanis tök egyszerű, nem lehet egyszerre a kerítés mindkét oldalán lenni: ha mindenkit felfegyverzünk azzal, hogy védje meg magát, ezeket aztán ne terroristázzuk le, ha megteszik. Akkor se, ha egyébként nincs igazuk, ha ideológiailag képzetlenek, ha megszállottak, mert ezek a dolgok ugyebár nem korlátozzák alkotmányos jogaikat.

Vagy újra kellene mégis gondolni ezt a szabad fegyverviselés dolgot.

Mert nagyon szép dolog az angol gyarmatosítók elleni hős milíciák mögé bújni, amikor milliárd dolláros üzletről, férfiasságok jelképéről, hiányzó önbizalmat pótló fétisről beszélgetünk. Nehéz európai fejjel megérteni a hetvenéves amerikai nagymamát, aki egy harmincnyolcast tart kézügyben, bár csontritkulásos kezével elsütni valószínűleg nem tudná, ellenben ha mégis helyzet adódna, ezerszer könnyebben lesz áldozat belőle, pont a pisztolya miatt.

A szabadság felelősséggel jár. A hülyeség kizárja, hogy belássuk a felelősségünket. A hülyeség állampolgári jog. Amelyik politikus ebben a helyzetben fegyvert ad mindenki kezébe önérdekből vagy meggyőződésből, viszi a felelősséget a az ártatlan áldozatokért. Persze ő is csak egy állampolgár ugye, akinek joga hülyének lenni.

És persze van még az a lehetőség is, hogy a rendőröket felkészítjük rendesen, hogy tudjanak mérlegelni, döntést hozni olyan helyzetben, amikor élet múlhat rajta. Ha rosszul döntenek, annak meg viseljék a következményeit. Idiótán összevissza lövöldözni bárki tud. Amerikában tényleg bárki.

gun control

 Kategóriák:külvilág

Címkék:,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: