A legnagyobb kihívás

A világ nagy része két dolgot próbál ma megfejteni: hogyan győzhetett Trump, és mit fog csinálni ha elfoglalja hivatalát? Oké, fussunk egy kört mi is.

Trump úgy tudott győzni, hogy sok olyan ember is rá szavazott, aki elvileg biztos demokrata voksoló lett volna a közvéleménykutatók szerint, vagy amúgy nem ment volna szavazni. Ezt azért nem lehetett előre látni, mert legtöbbjük a felfokozott kampányhisztiben egyszerűen nem merte bevallani vonzalmát a tahó jelölt iránt, hiszen ezért – saját közegében – biztosan megbélyegezték volna. Ennél sokkal fontosabb viszont, hogy sokan egyszerűen nem mentek el szavazni. Míg a 2008-ban a választókorúak 57,1%-a szavazott, 2012-ben 54,9%-a, addig most csak 51-52% (pontos számot még nem tudunk). Az eddig előbújó rejtőzködő Trump-szavazókról az derül ki, hogy leginkább elegük van a demokratákból, Hillaryből, a washingtoni észkombájnokból, a cizellált válaszokból, egyszóval a hagyományos politizálásból.

Ez egy protest szavazás volt, az elit bekaphatja, üzenték a választók.

Mendez azért lényeges, mert erre Trump és az elit a maga módján válaszolni fog, és ez a válasz lesz az igazán lényeges. Két okból:

  • ha a válasz egy populista, a kampányigéreteknek nagyjából megfelelő politika lesz, akkor annak beláthatatlanok a következményei: az amerikai politikai rendszert felülről fogják lebontani, aminek világgazdasági, biztonságpolitikai kockázatai nehezen mérhetők.
  • ha a válasz az, hogy a kampány csak a hatalom megragadásának eszköze, és amúgy megy minden a nagyjából megszokott rendben, akkor viszont a Trump szavazók csalódása lesz óriási, és az elitellenes hangulat további fokozódásával lehet számolni. Ez a politikai rendszert alulról kezdi ki, egyre kiszámíthatatlanabbá téve a szavazások kimenetelét és egyre több, a “társadalmi igénynek” megfelelni kívánó populistát vonzva a hatalom közelébe.

Jelenleg nagyon sokan, főleg az üzleti életben, a második forgatókönyvben bíznak, mert – rövid távon – ez jár kisebb veszteséggel. Jól bizonyítja ezt az amerikai bankrészvények árának hirtelen emelkedése, mivel jól értesült körökben elterjedt, hogy a bankellenes retorika ellenére a szektor szabályozását olyan kipróbált republikánusok viszik majd, akik éppen a szigor lazítását képviselik. Ez nagyjából illeszkedik a republikánus párttal kötött alku sztorijához. Igen, ilyen alku márpedig van. Trump nem hülye, annyira biztos nem, hogy ne tudja, ha bárhogyan kormányozni akar, szüksége lesz a kongresszusra és a szenátusra. Hiába elnöki a rendszer, az államaparátust nem kampánymenedzserek irányítják, hanem politikusok, márpedig Trumpnak nincsenek saját politikusai. A republikánus párt mindent megtett a kampány során, hogy elkaszálja, de ahogy nőttek az esélyei, úgy kezdtek szivárogni a támogatók. Most persze mindenki megpróbál leigazolni a győztes csapatba, aki az elkövetkező négy évben boldogulni akar, de persze ma már nagyon más árfolyamon veszik át ezeket az embereket, mint néhány hónappal ezelőtt. Trump kisstílű és bosszúálló természet, nyilván élvezi most a helyzetet.

donald-trump-barack-obamaSzóval nagyon korai még bármit is mondani, de így két nap után azt látni, hogy a republikánus párt készül átvenni az országot és Trump választási igéretei kezdenek eltünedezni a programból (a muszlimok beutazási tilalma és a szénbányászoknak tett engedmény már nem is szerepel ott, és a koreai elnöknek is megmondták, nem igaz, hogy nem fogják megvédeni) de persze az igazi nagy kérdések, a Kínával és Mexikóval folytatandó kereskedelmi háború és a fal ennél sokkal kevésbé lesz egyszerűen elmismásolhatók. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor Trumpnak és csapatának egy hosszú és igen nehéz PR háborúra kell felkészülni, ami talán keményebb lesz, mint a kampány, mert az igéretekkel felhergelt és most nagy reményekkel induló tömegeknek kell eladniuk, hogy a fehér igazából fekete. Ha megnézzük, hogy az egyszerű állampolgár mellett milyen durva alakok kampányoltak Trump mellett, vérbeli rasszisták, harcosan abortuszellenesek és bigottak, és hogy milyen külföldi politikai erők üdvözölték őt a leglelkesebben, szélsőjobbosok, brexitisták, putyinisták, akkor elmondhatjuk, lehetetlen küldetés lesz a várakozásoknak megfelelni ÉS nem összedönteni a világot.

Az a helyzet ugyanis, hogy a populisták által felhergelt szemét a populisták győzelmét a saját győzelmének, szennyes ideológiájának megigazulásának éli meg. Régebben például nem volt szokásban Angliában lengyelt verni azért mert az illető lengyel, most pedig mindennaposak a szóbeli inzultusok és agyonvert lengyelünk is van már, mert a Brexit propaganda győzelme magával hozta azt, hogy a frusztrált, kisebbségi komplexussal küzdő kisember hirtelen nem csak győztesnek, de az igazság szolgáltatójának is érezheti magát. Ugyanez figyelhető meg mindenhol, ahol a szélsőséges pártok teret nyernek, nem véletlen, hogy minden ilyen erő ünnepelte Trump győzelmét, mert bázisa önbizalmának növekedését várja tőle. Ahogy Marine Le Pen fogalmazott: “Az ő világuknak vége van, a mi világunk jön.”

Trump győzelme tehát nem azért lényeges, hogy végül az amerikai politikai rendszer hogyan kezeli az elnököt, mert az azért egy elég bolondbiztos rendszer. A kérdés az, hogy a az amerikai és az európai államok hogyan kezelik majd az erősödő igényt a demokrácia leépítésére, a szabadságjogok kurtítására, és a kialakult rendszerekbe történő durva beavatkozásra. Ebből a szempontból lényeges az is, hogy mekkorát taszít Trump a szakadék szélén álló világgazdaságon, hiszen egy elhúzódó válság csak fokozza a tömegek türelmetlenségét és agresszióját. A válság tehát gyengíti a nyugati demokráciát, a gyengülő demokrácia pedig fokozza a válságot. A pozitív változást pedig csak az emberek béke és társadalmi béke iránti vágya teremtheti meg, de ennek erősödéséhez nem tudni, milyen változásra lenne szükség.Kategóriák:külvilág

Címkék:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: