Télapó itt van!

Rendesen belerondított a szilveszteri ünneplésbe az isztambuli merénylet. Mondanám, hogy sokkolta a világot, de ez nem lenne igaz. A nyugati média is viszonylag hamar túllépett rajta, nem lepték el a közösségi médiát sem a je suis mémek és nem változtatták emberek milliói török zászló színűre a profilképüket. Lehetne mondani, hogy ez a nyugati érzéketlenség ékes példája, de van ennek egy ennél ijesztőbb mellékszála is.

Nem érdektelen ugyanis az a körülmény, hogy az isztambuli terrorista a gaztetthez télapónak öltözött és egy szilveszteri buliban csapott le.

Törökországban az utóbbi években egyre erősebb a tiltakozás a keresztény ünnepek ellen, ami nagyon messziről nézve talán még érthető is lenne egy nem keresztény országban. Plakátokon, magatorok-telapo-3zinok címlapján nyomul a “muzulmánok nem ünneplik a télapót” propaganda, időnként meglehetősen visszatetsző köntösben.

Van Mikulás spanglival a szájában, terrorista által amerikai kalapból előhúzva és mindenféle egyéb, elrettentőnek szánt pózokban.

Ez azonban nem a “nálunk nincs Halloween, Mindenszentek van” meg a “Le a Valentin nappal” mozgalmak török megfelelője, ennél többről van benne szó. Törökországot nem fenyegeti az elkeresztényedés, nem állnak a határán milliószám keresztény migránsok sem keresztes lovagok, akik Bizáncot szeretnék helyreállítani. Van viszont egy köztársaság, és egy Attatürk-i hagyomány, aminek a felszámolásán a török kormány aktívan dolgozik. A török köztársaság volt, ami a nyugatias fordulatot végrehajtotta és vezette be annak idején a kersztény naptárat is, az újévvel és annak ünneplésével. Tehát a mostani agymosó kampány a szekuláris (helyi fordulattal fehér-) törökök ellen irányul és ebben az érző nép lelkének minden regiszterén játszanak. Az ünnepeket megelőző hetekben Törökország-szerte megjelentek az igazhitű szakállas férfiakat ábrázoló plakátok, amiken csúnyán leszámoltak a romlottságot jelképező télapóval.

torok-telapo

Na, ebben az összefüggésben tessék értelmezni a szilveszteri mészárlást, ami egyértelműen a nyugatias törökök és külföldiek kedvelt szórakozóhelyén csapott le mikulás ruhában. Az ottani közösségi fórumokon meg is jelentek a kárörvendők, akik nagyjából az “ezt érdemlitek a télapótoktól” narratívát színezgetik.

Szinte természetes, hogy a merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta/nyakába varrták. A paradox helyzetet csak fokozza, hogy a 2015-ös fordulatig az Iszlám Állam stabil hátországként használta Törökországot, ezen az útvonalon keresztül érkeztek a nyugati dzsihadisták és folyt a terroristák olaj és műkincskereskedelme, ami a terrorállam fő bevételi forrása volt. Persze azok a török újságírók, akik megszellőztették, hogy Erdogan fiának esetleg közvetlen anyagi haszna származhatott ebből az üzletből, már mind megérdemelt szabadságukat töltik valahol egy biztonságos helyen. Amikor a többségében szunnita Törökország hátat fordított a szintén szunnita felkelőknek/terroristáknak és átállt a síita-alavita, orosz-iráni-asszadista vonalra, az ISIS nyilván bosszúért kiáltott, így nem meglepő, hogy a terrorhelyzet fokozódik. De ahogy a terrorhelyzet valóban fokozódik, úgy válik minden kellemetlen ellenzéki megnyilvánulás terrorista cselekménnyé, úgy lett hirtelen Erdogan egykori harcostársából, az Amerikában élő Fetullah Güllenből is ISIS-es terrorista, úgy lett a puccsból is ISIS-es, güllenista összeesküvés, úgy lehetet a terrorellenes törvény alapján ezreket, bírókat, tanárokat, közalkalmazottakat eltávolítani, ellenzéki médiát elhallgattatni. Ehhez a fordulathoz azonban meg kell nyerni az egyszerű nép többségének támogatását is, és ehhez minden aljas, gyűlöletkeltő, hazug propaganda jól használható, például az, ami a naptárat keresztény ármánynak állítja be, a világias törököket pedig ellenségnek.

És ahol a gyűlölet magvát elvetik, ott előbb utóbb aratni is fognak.

Azt gondoljuk, mindez a muszlimok belügye? Azt hisszük ilyesmi itt nem fordulhat elő? Hát akkor tessék egy pillantást vetni egy másik szilveszteri hír fogadtatására. Az ugye megvan, hogy egy magyart agyonlőttek a Fülöp Szigeteken (keresztény ország) szilveszter éjszaka, mert szólni mert a szomszédjának, hogy ugyan ne petárdázzon már az ablaka alatt. Hát ez sikerült:

screen-shot-2017-01-04-at-10-38-05Kategóriák:külvilág

Címkék:,

1 hozzászólás

Visszakövetés

  1. Elvesztettük Törökországot | egyharmad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: