Felperzselt föld

Azt mondják, háborúban állunk, gonosz külső erők ellen. Márpedig az ókor óta ismert hadvezetési cselekedett ilyenkor elpusztítani mindent, ami az ellenség hasznára lehet, így kiéheztetve, elgyengülve aztán legyőzhetjük őket egy utolsó csatában.

ceuvalEz zajlik éppen, a látszólag oktalan pusztításnak ez az értelme. Mert más hasznunk nincs abból, ami történik. Megtaláltuk lám a jogi kiskaput, hogy úgy vezessük be újra a reklámadót, mindjárt kétszeres mértékkel, hogy abba a rafinált brüsszeli hivatalnokok ne tudjanak belekötni. Hadd folyjon a vére a gonosz ellenségnek! Aztán úgy néz ki, furmányosan sikerül mégis megadóztatni a kiskereskedelem legnagyobbjait is, mert azok olyan hülyék, hogy baromi nagy parkolókat építettek a boltjaik mellé. Megint túljárunk az eszükön! És azért, hogy mindezt ne vedd észre, látványosan bezáratjuk Magyarország legjobb egyetemét! Hiszen azt maga a patás ördög alapította!

Az ellenség le lesz győzve, efelől most már senkinek semmi kétsége nem lehet!

Most már csak az a kérdés, ki is valójában az ellenség?

A gonosz multinacionális vállalatok talán? Aligha. A kiskereskedelem a költségeit így vagy úgy, be fogja építeni az áraiba. Így  is, úgy is meglódul most az infláció, főleg az emelkedő bérek miatt, ilyenkor az áremelkedés jobban belefér. Ezen az adón a fogyasztók fognak veszíteni.

A külföldi médiavállalkozók? Hát az RTL biztos rosszul jár, de az igazi növekedést mutató online reklámpiacon gyakorlatilag kinyírjuk a hazai vállalkozásokat, miközben néhány év alatt az amúgy megadóztathatatlan Google és Facebook tizenhétről majdnem ötven százalékra emelte piaci részesedését.

A nemzetközi tudományos elit vagy éppenséggel Soros György? A CEU után kapkodnak a régiós versenytársaink, akik eddig irigykedve nézték azt, amit ez az egyetem nálunk megcsinált. Nemzetközileg jegyzett tanárok és kutatók, világszínvonalú oktatás, ezernyi külföldi diák és sok-sok kutatási projekt? Pezsgő szellemi és tudományos élet Budapesten? Kivel baszunk ki a legjobban, ha mindezt felszámoljuk?

Veled, kedves honfitársam.

Te vagy az ellenség, és nem Brüsszel, nem az RTL, nem Soros vagy a hülye Nobel díjasok. A föld, amit felperzselnek, nem másokat tart el, nem mások zsákmányolják ki, nem idegenek harcmezeje, hanem a mienk. Az adók, amiket kivetnek, nem szükségesek, nem vagyunk 2010-ben, hogy meg kelljen feszülni a hiánycél eléréséhez. Az a néhány milliárd, amit innen-onnan elvesznek nem eredményez jobb oktatást, jobb egészségügyet, de még Paks 2 vagy az a kurva Puskás stadion se jön ki belőle. Viszont azoknak, akik végül befizetik, fájni fog. Büntetőadók ezek, arra szolgálnak, hogy lehessen velük pózolni a hívek előtt. És ezután nincs kérdés, milyen hívek előtt.

Azok, akik elhiszik, hogy ezek szükséges és jó intézkedések ostobábbak a kő alatt lakó pincebogárnál is. Ők azok, akik minden kudarcukért másokat utálnak, a kedves vezető pedig szállítja nekik az ellenséget, és szállítja hozzá az ellenséggel hősiesen egymaga megkűzdő hős mítoszát is. Pontosan látható, hogy Orbán és a Fidesz a 2018-as parlamenti választást ezekre a gyökér szavazókra építi. Nincs nemzeti közép, nincs polgári Magyarország, le van szarva mindenki, aki kettőnél tovább tud vagy akar számolni. Indulatos, jól mozgósítható, primitív jelszavakra fogékony kétmillió választópolgár a cél. Hiányzik ennek a kétmillió bunkónak a CEU? Már miért hiányozna?

Aki nem ilyen, az ellenség. Azon erőt demonstrálnak, azt kizsebelik, azt a nyílt utcán molesztálják. Ha a hatalomtól függesz, most majd arra kényszerítenek, hogy demonstráld hűségedet, különben veszélyben a pozíciód. És mint tudjuk, gyenge gerincű hivatalnokból ebben az országban nincs hiány.

De minél elkeseredettebb a harc, minél nagyobb a csatazaj, annál nyilvánvalóbb, hogy a hatalom birtokosai félnek. Kihátrálnak a megnyerhetetlen népszavazások elől, de az elveszíthetetlent sem tudják megnyerni. Lám a Római parti mobilgátas népszavazást is adminisztratíve lehetetlenítik el, nehogy bármennyi esélye legyen az ellenzéknek demonstrálni, miközben tudjuk, hogy az ellenzék pártjai gyengék és megosztottak, és jelen állás szerint esélyük sincs megverni a Fideszt.

Orbán Viktor félti a hatalmát, ez sem nem meglepő, sem nem érthetetlen. Az elkövetkező egy évben minden annak lesz alárendelve, hogy a választást fölényesen megnyerje, mert olyanra szabta a választási rendszert, amiben ha nem győz, nagyon látványosan fog veszíteni. A mostani harc még csak bemelegítő, amolyan mozgósítási gyakorlat, annak felmérésére, hogy legelkötelezettebb híveit és a hozzájuk hasonló sötét anyagot mennyire tudja mobilizálni. Ma egy egyetem, a civil szervezetek, a piacról élni próbáló vállalkozások kapnak leckét önkényből. Ne legyenek illúzióink, ha élesedik a helyzet, ennél sokkal durvább konfrontációkat is generál majd. És gondolkodás nélkül felperzseli az országot, az életedet, a vagyonodat, a vállalkozásodat, a karrieredet, ha azzal közelebb kerül a győzelemhez. És ha egy szép napon végre kieszi a fene a hatalomból, egy elpusztított, felperzselt országot hagy majd ránk.

Mégis ki kell állni a változásért, az önkény ellen, egy élhetőbb Magyarországért. Minden nap.CEU demonstrációKategóriák:egy kis hazai

Címkék:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: