A reményhal

Természetesen aláírta.

aderjanosalair

csupa kisbetűvel!

Lényeges kérdésben ugyanis nem mondhat nemet. Ha mondhatna, nem ülne ahol ül. Azért ül ott ahol, mert olyan amilyen. Sokan vannak ilyenek az országban, de ő ezek közül a legfőbb. Erre is lehet büszkének lenni. Bár én nem lennék. Meg szerintem te sem. És még nagyon sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, ez nem teljesítmény. És azt is gondoljuk, hogy például a CEU teljesítmény, ott tanulni, tanítani, kutatni, az teljesítmény, és ezt most meg akarják szüntetni. Olyanok, akik az emberséget is csak “magyarságteljesítménnyel” tudják mérni. Azaz a semmivel.

Két verzió kering arról, miért kell a CEU-t bezárni. Az Orbánt régebben közelről ismerők, például Hegedűs István, úgy mondják, nála ez valódi, személyes küzdelem. Azt mondják Orbán Viktor részben bosszúból, részben érdekből üldözi az autonómiát, a szabadságot, a véleményt és az ezeket sokra tartó kultúrát, mert úgy tartja (amúgy helyesen), hogy ez veszélyezteti őt hatalmának gyakorlásában. (Ja kérem, aki így akar hatalmat gyakorolni, az féljen is). A másik verzió szerint Putyin kérte/utasította Orbánt a CEU bezárására, mert piszkálta a csőrét, hogy sok volt CEUs diák holmi eszméket hirdet az ő érdekszférájában. Ezek kémek, ügynökök, külföldről befolyásolt felforgatók.

Szerintem a két verzió nem zárja ki egymást. Sőt. Lehet, hogy Orbán nem szeretné, ha ezügyben Moszkvából utasítanák, de amikor ennyire hasonlóan gondolkodik ő és a példaképe, utasításra nincs is szükség, elég csak megemlíteni a kívánatos célt.

És ez megmagyarázza, miért ilyen gyorsan, kérlelhetetlenül és pontosan történt minden. És azt is, hogy miért nincsenek engedmények, miért nem alkusznak, és miért nem akarnak meghátrálni. Ők valóban úgy gondolják, a sokszínűség, a nemzetköziség, a tolerancia, a teljesítmény tisztelete, az együttműködés az, ami árt az ő hatalmuknak. Úgy mondják az országnak, de valójában amikor országot mondanak, ők már csak a saját uradalmukat látják. Ami az ő érdekeiken kívül van, az idegen érdek, ami nem az ő hasznuk az idegen haszon. Az ellenségé. A másmilyeneké.

Ha nem vagy velük, ellenük vagy.

És ez jó. Mert világossá teszi mindenki számára, hogy nincs hova hátrálni, hogy nem szabad többet feladni, mert az nem véd meg. Nem véd meg, ha nem politizálsz, nem véd meg, ha nem vagy balos, nem véd meg, ha nem vagy liberális, nem véd meg, ha rájuk szavaztál, nem véd meg, ha engeded, hogy elvegyék a pénzed, a munkád, a lehetőségeidet, a jövődet, a gyerekeid jövőjét.

ceu protest2És ha semmi sem véd meg, akkor itt az ideje szembefordulni. Tegnap hetven-nyolcvanezer ember volt kint az utcán. Családok babakocsival, nagymamák unokával, csajok pasikkal, diákok, tanárok, jómunkásemberek. Nekik nem magyarázza meg a lakájmédia, hogy Soros pénzén utaztatott fizetett ügynökök voltak, mert ott voltak és örültek maguknak.

Normál esetben Orbánnak most taktikázni kellene. Látszatengedményekkel, maszatolással elvenni a demonstrációk erejét, hogy ne lehessen százezres tüntetés a civiltörvényből. Hogy ne érthessék meg az emberek, hogy ez nem Sorosról, hanem a magyar demokráciáról, a magyar önrendelkezésről, a magyar jövőről szól, hogy egyetemet bezárni nem jó, hogy civileket külföldi ügynöknek bélyegezni nem jó, mert ha megértik, akkor baj van. Akkor a papírmasé népakarat nemzeti konzultációstul, békemenetestül, elfoglalt médiástul, mehet a levesbe. Nem kell hozzá se balhé, se randalírozás, csak kitartóan menni kell. Sokszor, sokan. Hogy elhiggyük magunknak, hogy tényleg többen vagyunk, és hogy ők is rájöjjenek, tényleg nincsenek elegen.Kategóriák:egy kis hazai

Címkék:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: