Csalfa, vak remény

Az őrültség definíciója, pontosan ugyanazt tenni, és más eredményt remélni. Elintézhetnénk ezzel, de persze a helyzet nem ilyen egyszerű.

Miért győzött a Fidesz?

A zemberek

Közkeletű valóságmagyarázat szerint egy féltucatnyi fideszes machinátor csinálja a Fidesz uralmát, a választópolgároknak ehhez semmi köze. Szép is lenne ha ilyen egyszerűen néhány ármánykodó gonosztevőre tolhatnánk a felelősséget. A helyzet ezzel szemben az, hogy a magyar lakosság nagyon jelentős része tevékeny részt vállal a rendszer fennmaradásában. Nem csak szavazáskor, hanem napi szinten. Nem zavarja őket eléggé a szegénység és az őrült pénzszórás közti üvöltő ellentét, nem zavarja őket, ha rájuk omlik a kórház, miközben ellátatlanul várják a halálukat egy “sürgősségi” folyosóján, nem zavarja őket az új arisztokrácia dőzsölése, nem zavarja őket a demokrácia megszűnése, az oktatási rendszer kudarca, az ötvenes éveket idéző propaganda, satöbbi, satöbbi, satöbbi. És tényleg nem. Ha egy kicsit is zavarná őket, távol is maradhattak volna tegnap, matatva a kertben, de ők szükségét érezték, hogy kifejezzék szolidaritásukat ezzel a rendszerrel. És sokkal többen voltak, mint négy éve.

Ha őket nem értjük meg, nem lesz változás.

Az úgynevezett ellenzék

“Kormányváltást akarunk, de nem bármi áron!” Magyarul nem akarnak kormányváltást. Ez ilyen egyszerű. Az, aki olyan egyszerű felismerésekig nem jut el, hogy először meg kell dönteni a Fidesz uralmát, meg kell változtatni a rendszert, és utána lehet megkűzdeni a saját démonainkkal, az politikusként egy hajítófát sem ér.

szél bernadettA harmadik utas Jobbik és LMP “elvszerű” merevsége sokat segített a Fidesznek, és amit ezért kaptak, azt nagyon megérdemlik. Az LMP még mindig a nevében foglalt kérdést feszegeti, és láthatólag nem érti. E pillanatban Szél egyéni mandátuma még bizonytalan, de ha meg is kapja, olyan árat fizetett érte, amire nincsen fedezete. A Jobbik 20% listás szavazatra tudott egy egyéni mandátumot szerezni, ami amellett, hogy jól illusztrálja a magyar választási rendszer működését, jól mutatja Vonáék korlátoltságát.

Vona-GaborPersze én is tudok számolni és tudom, hogy ha a teljes együttműködés képletét ráhúzom a mostani eredményre, akkor sem jönne ki egy ellenzéki többségű parlament. Ráadásul nem csak doktriner ellenzéki pártok vannak, hanem olyan szavazók is, akik nem szavaznának kedvenc pártjukra sem, ha az összeállna a saját kánonjuk szerinti patás ördöggel. Így nem lehet megállapítani, hogy többen vagy kevesebben mentek volna szavazni, ha a Jobbik, az LMP és a baloldal koordinál és mekkora lett volna az átszavazási kedv, ha tényleg csak egy jelölt indul a Fidesz ellen a billegő körzetekben. Ha nem csak mantrázzák, hogy van remény, de tényleg tesznek is érte, hogy legyen.

Fölösleges a kicsiket basztatni. Az ő eredményük – sajnos vagy nem sajnos – nem sokat számított.

Amíg az ellenzék ellenzék akar maradni, nem lesz változás.

A rendszer

A választási törvény, a propaganda, a legfőbb ügyész, a számvevőszék, az alkotmánybíróság, a választási bizottság, korrupció, ami biztos anyagi fedezetet nyújt bárki és bármi megvásárlásához.

Működik, tehát marad.

És amíg marad, nem lesz változás.

A közömbös külföld

Innen nézve a külföldi politikusokat egyáltalán nem érdekli, mi történik Magyarországon. Innen nézve az EU továbbra is számolatlanul önti a milliárdokat az oligarchák zsebébe.

Először is tisztázzunk valamit. A külföldnek – mondjon bármit is egy paranoiás politikus – nem dolga, hogy helyettünk megvívja csatáinkat. Nem is teszi.

Másodszor szakértői szinten pontosan tudják, mi folyik itt. Az, hogy ezzel az ismerettel a politikusaik mit tesznek, nem aszerint dől el, hogy mi mit szeretnénk, hanem, hogy ott, ahol politizálnak, ebből nekik mi a jó. Ha úgy látják, hogy hasznosabb a Fidesz biztos szavazatait megtartani az EP-ben, akkor kussolnak. Ha úgy látják, hogy saját adófizetőik számonkérik rajtuk a ránk fecsérelt euromilliárdokat, akkor vizsgálatokat kezdeményeznek. Ha úgy látják, saját országuk antidemokratikus erői erősödnek attól, hogy Orbán hős… nos akkor attól függően állnak mellé vagy szólnak be neki, hogy maguk mit remélnek egy ilyen antidemokratikus fordulattól.

Tetszik, nem tetszik, Orbán Viktor a demokratikusan hatalomra került önkényuralkodó, populista népvezér szinonímája lett, lassan közhelyszerűen hivatkoznak erre, és példája komoly hivatkozási pont a populizmus és demokrácia kűzdelméről szóló nemzetközi vitákban. Tegnapi győzelme ebben a tekintetben is fontos lesz.

De a tegnapi választás mégis vízválasztó lesz, legalább is szerintem.

Eddig gondolhatták a külföldi döntéshozók, hogy a magyarok valahogy demokratikusan csak megszorítják vagy esetleg meg is döntik Orbán hatalmát, mától ezt nem gondolhatják. Orbán kétharmados felhatalmazása, de még inkább megnövekedett szavazói támogatása lebontja azt a megkülönböztetést, hogy ne a nép, hanem a népe ellenében kormányzó diktátor kerüljön karanténba. Nem fog. Ezzel szemben mindannyian szívni fogunk. Az érvelés, hogy ne az egyszerű magyarokat érje hátrány Orbán politikája miatt, nem lesz tartható.

Átszabják az EU költségvetését? Komoly feltételekhez kötik a támogatásokat? A visszafizetési kötelezettséggel nehéz helyzetbe hozzák a költségvetést? (Az oligarchák pénzét velünk fizettetik meg?) Naná, hogy minden ilyen lépésnél, mi leszünk a refernciapont. Nem büntetésről van szó, hanem arról, hogy eddigi elnéző magatartásuk folytatása nem hoz politikai hasznot, ellenben rossz példát ad és rossz tendenciákat erősít. És nem Orbán, hanem a magyarok lesznek azok, akik belefostak a levesestálba.

Mert nincs harmadik út. Soha nem is volt.

“Brüsszel” tehát támadni fog, a mi hős vezetőnk meg újra csatába szállhat értünk. Nem lesz gyors és látványos kűzdelem, mert senkinek nem az az érdeke. Nem értünk csinálják, hanem magukért. Mi pedig fű leszünk ott, ahol a dinoszauruszok ba… szeretik egymást.

Hogyan tovább?

Három lehetséges út van. Menekülni, harcolni, vagy túlélni.

Ha van lehetőséged külföldre menni, tegnap kaptál egy fontos új érvet arra, hogy pakolj. Nem hibáztatlak, de hiányozni fogsz. Tényleg.

Ha itthon kell maradni, de nem akarsz vagy tudsz harcolni, válaszd a B-tervet, és merülj el. Ne legyenek illúzióid, bele fognak kontárkodni az életedbe.

Ha harcolni akarsz, tanulj.

Tanulj a hibáinkból. Tanulj abból, hova vezettek előítéleteink. Tanulj meg értőn olvasni. Több nyelven is. Tanuld meg, milyen a rendszer és miért ilyen. Tanulj meg figyelni. Értsd meg az embereket ahelyett, hogy egyszerűen lehülyéznéd őket. Tanuld meg, hogy a fontos nem mindig látványos, a látványos pedig nem mindig fontos. És tanuld meg, hogy az áldozatodért ne várj hálát vagy elismerést. Tanulj meg használni minket, mert mi is használni akarunk téged.Kategóriák:egy kis hazai

Címkék:, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: