“A jövő itt van és sose lesz vége”

Tegyük fel, hogy azt hiszed, az autószerelő egy jó szakma, magas színvonalon űzve biztos megélhetés. Tegyük fel, hogy azt hallottad, hogy éppenséggel hiányszakma, a műhelyek versenyeznek a jó szakemberekért, így némi gyakorlattal az ember válogathat az álláslehetőségek közül. Ez alapján azt is gondolhatod, aki ma autószerelőnek tanul, nem csinál hülyeséget.

Pedig de.

Az autószerelés haldoklik, és tíz tizenöt éven belül nagyrészt kihal. Merthogy kihalnak a személyautók is, ahogyan ma ismerjük őket.

A jövő autója

A jövő autója villannyal megy majd. Emiatt sokkal kevesebb alkatrészből áll, nem kell bele sebváltó, kuplung, differenciálmű, kettőstömegű lendkerék, nagynyomású szivattyú, befecskendező, lambdaszonda, EGR szelep, katalizátor, részecskeszűrő satöbbi-satöbbi-satöbbi.

A jövő autója önvezető lesz. Nem kell bele sofőr, kormány, pedálok, gombok, kapcsolók, mert aki használja, nem is feltétlenül tud vezetni, akkor meg inkább ne is lehessen neki.

A jövő autója közösségi lesz. Nem fogod megvenni, csak használni, és a használatáért díjat fizetsz majd. Pont annyi percet vagy kilométert, amennyit használtad, és semmivel sem többet. Így nem kell adót és biztosítást fizetned arra az időre, amíg valahol áll. (Vagy épp nem te használod.) Értelemszerűen nem is a te belefektetett pénzed értéke vész ezalatt, hisz nem kell kifizetned.

A jövő autóját a telefonoddal vezeted. (Bár már most is szerencsésebb lenne ezt az eszközt kéziszámítógépnek nevezni, mint telefonnak, hiszen végülis már régen inkább az.

self driving car 3

De miért kellene hasonlítania egy zsigulira?

Fogod a kütyüdet, rendelsz egy négyszemélyes kocsit közepes csomagtartóval az iskola elé négyre, hogy amikor a gyerekekkel kijössz onnan már ott várjon. Beszálltok, bemondod, a férjed irodájának a címét, hogy hazafelé menet őt is felvegyétek, majd az otthoni címet, és így mentek haza. Otthon kiszálltok, a jármű pedig leparkol vagy elindul felvenni a legközelebbi megrendelőjét. Hazaúton a kocsiban beszélgettek, könyvet olvastok, filmet néztek, online vásároltok, dolgoztok, vagy videojátékot játszotok, hiszen a jármű magát vezeti. Mivel a vezetést a számítógépek végzik, az autó már csak egy periféria. Mint egy nyomtató, vagy kivetítő. Néhány villanymotor, érzékelők, világítás, ilyesmi. Kiküszöbölik az emberi ügyetlenség és figyelmetlenség okozta hibákat, és mivel egymást is figyelik, sőt egymással is kommunikálnak, így optimalizálják a forgalmat, kerülik a dugók kialakulását, a fölösleges lassításokat-gyorsításokat, megállásokat, így is időt és energiát takarítva meg.

Úgy hangzik, mint egy ócska sci-fi?

self driving car 4

nem új az elképzelés

Nem az. Az itt leírtakhoz MINDEN TECHNOLÓGIA RENDELKEZÉSRE ÁLL MÁR MA IS. Perc alapon  bérelhető villanyautó már ma is van Budapesten, ahogyan maguktól parkoló autók is. Az önvezető autók is sokkal többet tudnak, mint amennyi a baleseteikről szóló hírekből kiderül. Nagyon kevés finomítás kell már csak ahhoz, hogy élesben is működjön. Tíz-tizenöt éven belül pedig nem is lesz más.

Milyen hatása lesz ennek a fejlődési ugrásnak?

Sokkal-sokkal több mint elsőre nyilvánvaló.

Szakmák százai, munkahelyek milliói szűnnek meg. Nem lesz szükség autószerelőkre, autókereskedőkre, gumisokra, benzinkutasokra, gépjárművezetést oktatókra, taxisofőrökre és buszvezetőkre. Akik most autófinanszírozással, kötelező biztosítással, cascoval, műszaki vizsgáztatással, gépjármű adminisztrációval foglalkoznak, jó lesz, ha új ügyfélkör után néznek. Az autógyárak munkásainak, tervezőinek, adminisztrátorainak, menedzsereinek is új munkát kell keresni, mert az új típusú kocsikat elektronikai vállalatok és tesla-szerű tech-cégek gyártják majd, és mivel lényegesen egyszerűbbek a maiaknál, sokkal kevesebb ember kell az előállításukhoz is. Hihetetlennek tűnik, de százéves múltra visszatekintő autóipari konszernek tűnnek majd el, mivel az általuk kínált speciális tudás és tapasztalat jó része feleslegessé válik majd. (Kit érdekel majd például a sportosság, a közvetlen kormányreakció, a benzinmotor nyomatéka és gázreakciója, amikor mindenki lift-szerűen közlekedő villany szekrényekben közlekedik majd, melyeket ember helyett egy számítógép hálózat irányít?!)

Megváltozik a járműpark mérete, összetétele és eloszlása. A közösségi járművek vállalati tulajdonban maradnak. Vagy a gyártók, vagy közlekedés-szolgáltató cégek tulajdonolják majd őket, akik a pontosan mérhető igénynek mindig megfelelő kapacitást bocsátják egy terület rendelkezésére. Mivel egy magán tulajdonú autó ideje átlag 80-90%-ában áll a ház (munkahely) előtt, így nagyon nagy mennyiségben felesleges. Közösségi autóból ha csak annyi van, amennyi csúcsidőben szükséges, már megspóroltuk a legyártandó autók (és a bennük lévő olaj, benzin, áram) igen jelentős részét. Ez még akkor is igaz, ha sok olyan ember igénybe veszi majd őket, akik ma jogosítvány, vezetni tudás, vagy kellő mennyiségű pénz híjján nem vezetnek. Ez az igazi sharing economy, nem az ÜBER.

Megváltozik az emberek vagyona. Ma a lakás után egy átlagos család legértékesebb vagyontárgya az autója. Megtakarításaink (hiteleink) jelentős részt négy abroncson állnak egy hamarosan feleslegessé váló garázsban, vagy foglalják a helyet az utcán. És az esetek 99%-ban ezek rossz befektetések, hiszen rettentő gyorsan avulnak el. Ez őrült pazarlás. A jövő a felhasználás alapú fizetésé. Bérelj lakást, bérelj kocsit, bérelj takarítórobotot, streameld a zenét, a filmeket, olvass, dolgozz, szórakozz, ismerkedj online. Ne halmozz fel tárgyakat, mert mindig minden rendelkezésre áll arra az időre, amíg használni akarod. Amíg van jövedelmed, mindened van.

Ez nagyon jó lesz a környezetnek. Kevesebb kocsi kell, melyek sokkal-sokkal kevesebb alkatrészből állnak. Ezek két-háromszoros kapacitáskihasználtsággal működnek. Mivel a rendelések alapján felhasználásuk tervezhető, a “tankolt” energia mennyisége is optimalizálható. Kevesebb autó kevesebb parkolóhely, kevesebb hulladék.

Felszabadul rengeteg idő, amit ma vezetéssel, dugóban araszolva kuplungolással töltünk el. Lehet helyette útközben bármit is csinálni. Akár hasznosat is.

Megint a kicsik szívnak

Oké, tönkremegy néhány nagyon nagy gyártó is, de alapjában véve a legtöbb megszűnő munkahely kis és középvállalkozás lesz. Belépni pedig az új piacra nem lehet hatalmas tőke nélkül. Az hogy ezen legjobban valószínűleg a Google keres majd, elég valószínűnek tűnik például, hiszen, mint az előbb mondtam, az autó a periféria, az igazi eszköz a számítógépes hálózat, a működés legfontosabb feltétele az adat. És ebbe a versenybe “garázscégek” nem igen tudnak beszállni. Megint koncentrálódik egy nagyon nagyot a tőke, megint szív a dolgozó.

De a fogyasztó örül.

Kivéve ha olyan benzinfejű, mint én, aki még gyorsan vettem egy motort, meg egy tök értelmetlen autót, hogy a hagyományos működést, a vezetés örömét még utoljára kiélvezzem. Mert nekünk egy ilyen önműködő villanybatár nem a kényelmet, a minőségi szolgáltatást, a megnövekedett szabadidőt jelenti majd, hanem pont a megszűnő szabadságot. De mi egy apró, pici kisebbség vagyunk, az A-ból B-be időben eljutni kívánó tömegekhez képest, akik most megszabadulnak egy csomó nyűgtől.

Például az autószerelőktől.

EPILÓGUS

cuba car 2Van persze remény az autószerelőknek, csak éppen nem olyan, amilyet szeretnének. Ahogyan azt már leírtam korábban is, a világ nagyon gyorsan nagyon szét fog szakadni. Azok az országok-területek, amelyek fejlődnek, modernizálódnak, integrálódnak, és ahol a tőke megtérülését nem politikusok jóindulata biztosítja, ott a fent vázolt nagy ugrás nem is kérdéses. A periférián viszont, ahol se pénz, se növekedés, se értelmes társadalmi működés nincs, ott a fejlődés igencsak esetleges. Ott sokáig fogják még ilyen olyan műhelyekben krenkölni a máshonnan kikukázott technikát. Ott aranyélete lesz még egy darabig az autószerelőknek is. Kicsit olyan lesz, mint Kuba, ahol a hatvan éve ottmaradt amerikai autókat tartották életben valahogy, mert más nem volt. Szóval viszonylagos lesz az az aranyélet, de remélhetőleg sokat süt majd a nap.

Hogy fogunk mi akkor örülni, hogy sikerült megállítani Brüsszelt.Kategóriák:gazdaság, Háttértár

Címkék:, ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: