Művészember, emberművész

Felröppent a hír, hogy a szinésznőmolesztáló rendező újra rendezhet, és most az lenne a dolgunk, hogy megkérdezzük, hogyan történhet ez meg? Hogy engedhetjük ezt meg? És akik ezt megengedik, nem magát a szinésznőmolesztálást támogatják-e ezzel?

Nem tudom. De azért elgondolkozom rajta.

annie hallMert ugye más, híres emberek is kerültek emiatt bajba, és a MeToo mozgalom, meg a hatalmas médiafelhajtás elég érdekes helyzetet teremtett. Írtam erről anno, és azt a véleményemet is fenntartom, de az a hatalomról szólt, ez meg most valami másról.

Arról gondolkodtam, hogy elválasztható-e a mű az alkotó embertől. És arról, hogy mit tegyünk az emberrel, aki egyszerre művész és gazember? Mi lesz az Annie Hall-lal, ha egyszer bebizonyosodik, hogy Woody Allen mégiscsak pedofil? Most akkor ne nézzem meg többször az Amerikai szépség-et, mert már tudom, hogy Kevin viszont tényleg egy szexuális ragadozó? Nem kéne esetleg lemeszelni a Lascaux-i barlang faláról a festményeket, ha kiderül, hogy a csávó esetleg megette az anyósát?

lascaux_painting

Lássuk be, az egész miattunk van. Mert nekünk nem elég a mű, nekünk a az alkotó is kell mindenestül. De nem úgy, ahogy van, hanem idealizálva, példaképnek, hogy hihessünk a hülyeségben, hogy nagyszerű alkotáshoz nagyszerű embernek is kell lenni, és bármelyik kor bármilyen erkölcsének megfelelni. A popkultúra terjedésével ráadásul ez a sztárkultusz bele-bele kóstolgat az úgynevezett magas művészetbe is. És persze a showbusiness az igazán nagy üzlet tud lenni, ha valakinek van érzéke hozzá. Lám Daliról parfümöt neveztek el, Picassoról meg autótípust, és ezek sem voltak ingyen. És mekkora pojáca volt mindkettő! Picasso a XX. század legnagyobb festőgéniusza, aki odafingott valamit egy papírra és mindjárt dollártízezrekért adták-vették, elég volt aláírnia. Végül már üres rajzlapokat szignált és röhögött azokon, kik megvették, csak előtte forradalmasította a festészetet. Közben meg egy orbitális seggfej volt és nem mellesleg liliomtipró. És nem szégyellte azt sem.

Nem tudom, hogy mit kéne csinálni az emberekkel. Nem a rajtakapott híres emberekre gondolok, hanem azokra, akik nem tudják eldönteni, mi a jó, és ezért a híreset fogyasztják, azt viszont szőröstül bőröstül. Bár köztünk járnak kelnek az alkotók, de a tömeg máris mítoszt akar helyettük, és mert a tömeg azt akarja, az üzlet szállítja is nekik. És amiben üzlet van, abban kőkemény anyagi érdekek munkálnak, az hatalommal jár, a hatalom meg azzal, hogy az áldozat élete kevesebbet ér az elkövető hírnévnél. Szemforgató, képmutató világ ez, és magunknak csináljuk.

cantat

Bertrand Cantat

Tök jó lenne eszerint, ha a művészeket nem sztárolnánk, nem akarnánk őket mindenáron tökéletesnek látni, vagy annak eladni. De ha ez már nem megy, akkor aki lebukik, kapja meg a bélyeget. Írják a homlokára, hogy mit csinált, aztán hagyják élni vele. És alkotni is. És ha nem tetszik, hogy a csávó, akinek a darabját nézed perverz vagy vagy bűnöző, akkor ne nézd meg. Köpd le az utcán. Ne hívd meg magadhoz. Ha tiéd a színház, akkor ne engedd be. De ha leszarod, hogy kicsoda, és csak az érdekel, hogyan fest, vagy mit zenél, akkor nézd azt. Bertand Cantat egy agresszív, nőverő barom. Egyik csaját agyonverte, a másikat öngyilkosságba kergette. Jó dalokat ír különben, de nem érdekel, mert nem tudom úgy hallgatni, ahogy a szerelmről énekel, hogy közben nem gondolok arra, hogy mire képes. De lehet, hogy ez téged nem zavar. Meg kéne tiltani, hogy zenéljen? Szerintem nem. (Nem is lehet.) Elmegyek-e a koncertjére? Kizárt dolog. Legyen neki koncertje? Pont leszarom, de azért jó lenne, ha azok, akik hallgatják, tudják, hogy ki ő. Ennyi.

Szeretnénk jobb emberré válni a művészet által. De az úgy nem fog menni, ha ez az igyekezet hazugságokra épül.

 

 Kategóriák:Háttértár

Címkék:,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: