Indiába sóért

Megboldogult ifjúkoromban romantikus vonzalmat éreztem a keleti bölcseletek és világnézetek iránt, és ennek szemüvegén át Indiát valami csodálatos, misztikus, spirituális ősforrásnak láttam. És naívan azt képzeltem, hogy ez az ősi erő ma is ott van, éppen csak eltakarja a modern kor néhány díszlete. Hány nyugati fiatal járt ugyanígy? Sok.

Aztán lassan helyükre kerülnek a dolgok, szétválnak a különböző rétegek, a vallás, a politika, a történelem, a kultúra, a semmi. Kit mi érdekel. Ezzel szétesik a képzelet színezte de erősen kétdimenziós kép, és a helyére többnyire alig kerül valami. India az átlagember számára néhány hírfoszlány. Sokan vannak. Van atombombájuk. Utálják a pakisztániakat. A pakik is őket. Furcsa filmeket néznek. Jók a számítástechnikában. Sok a szegény ember. Más a fogalmuk a higéniáról. Fűszereset esznek. Viszont marhahúst nem. Megerőszakolják a lányokat. Időnként megölik politikai vezetőiket. Na, kábé ennyi.

Most megint jött a hír, hogy az indiaiak ölik egymást, és nem nagyon értjük miért. Zavarognak. Miért? Állítólag az új állampolgársági törvény miatt megy a balhé, ami megkönnyítené a hindu (buddhista, dzsainista, szikh) vallású menekültek állampolgársághoz jutását, bár hogy ez miért baj, és hogy miért jellemzően muszlimok az áldozatok, az nem derül ki a legtöbb híradásból.

Ha az elején akarnám kezdeni a történetet, India függetlenné válásánál, Pakisztán és Bangladesh kiválásánál, hamar elunnád. Pedig az indiai hindu-muszlim ellentét azóta mérgezi az ottani közéletet (köszi angolok!), a szembenállás elvakult és mindenre elszánt hívei néha merényletekkel büntetik a megbékélést szorgalmazókat. Ennek esett áldozatául Mahatma Gandhi is. És ez most úgy jön ide, hogy India jelenlegi, rendkívül népszerű miniszterelnöke pont ilyen hindu nacionalista, csak éppen a módszerei rafináltabbak.

hindu nacionalizmus? az meg mi?

A hindu az nem egy vallás? A nacionalizmus meg nem nemzeti érzés? Hogy jön ez össze? Hát pont úgy, ahogy gyanítod. A hindu nacionalisták szerint India a hinduké. Oké, megtűrik a buddhistákat, a dzsainistákat, a szikheket, mert ezek egyrészt kevesen vannak, másrészt ezek is valamennyire indiaiak, ott alakult ki a vallásuk, nehéz őket leidegenezni. A keresztények se zavarnak sok vizet. De a muszlimok? Hát azok nagyon nem indiaiak! Mondják ezt egy 1,35 milliárd lakosú ország lakosságának 14%-ára. Az majdnem kétszázmillió ember. Kétszázmillió. És úgy, hogy India létrejöttekor a muszlim többségű területek nagy része külön államként levált, ebből lett ugye Nyugat- és Kelet Pakisztán, ez utóbbiból lett aztán Bangladesh. És akkor még milliószám vádoroltak át a népek, muszlimok Pakisztánba, hinduk és a többiek Indiába. Volt némi öldöklés, de az Indiában maradó muszlimok elvileg védelmet kaptak az indiai államtól, mely alkotmányosan egy szekuláris demokrácia. Kisebb atrocitásokat leszámítva békében éltek egymás mellett, amit csak néha kavart fel India állandó izmozása Pakisztánnal, például a vegyes lakosságú és vitatott hovatartozású Kashmír kapcsán.

modi1

Narendra Modi miniszterelnök

A hindu nacionalizmust tehát erősen táplálta ez a Pakisztánnal és általában a muszlimokkal szemben érzett erős ellenszenv. És most, hogy Indiának egy tőről metszett hindu nacionalista miniszterelnöke van Narendra Modi személyében, ez az ellenszenv intézményesül. Modi előélete sem mentes ezzel kapcsolatos szégyenfoltoktól. 2002-ben még Gujarat szövetségi állam kormányzójaként tétlenül szemlélte, amint a szélsőséges hinduk által felhergelt tömeg muszlimok lincselésébe kezd, amit hindu zarándokok elleni támadás váltott ki. Hivatalos források szerint valamivel több, mint ezer halottja lett az összetűzéseknek, nagyjából 75%-ban muszlimok. A nem hivatalos becslések viszont inkább kétezer körüli áldozatról szólnak. És ezek a barbár vérengzések a feltűnően passzív rendőrség szeme láttára mentek végbe, Modi ellenzéke szerint olykor részt is vettek benne. Mindazonáltal a mostani miniszterelnök azóta sem volt hajlandó nyilvánosan elítélni a felbujtókat, vagy felelősséget vállalni a rendőrség akkori mulasztásaiért, sőt azokat a rendőröket büntette áthelyezéssel, akik próbálták fenntartani a rendet vagy megfékezni a gyilkolást.

A mostani összecsapásoknak ehhez mi köze?

Ha figyeltél láttad, azt írtam az előbb, hogy egy 444! cikkre hivatkozva, hogy az új állampolgársági törvény kedvezőbb helyzetbe hozza a buddhista, szikh, satöbbi bevándorlókat a muszlimokkal szemben. Ha így írom könnyen az az érzésed lehet, hogy India éppen korlátozza a muszlim bevándorlást, és ezzel csak illeszkedik egy nem túl szimpatikus, de létező nemzetközi trendbe. A dolog azonban ennél lényegesen ravaszabb és gonoszabb. Az állampolgársági törvényként hivatkozott CAB, azaz Citizenship Amendmend Bill nem önmagában áll. Párja az NCR, a National Citizenship Registration, egy törvény, amely megfoszt indiai állampolgárságától mindenkit, aki nem tudja magát dokumentumokkal igazolni. Ilyen, főleg szegény és írástudatlan indiai azért százmilliószám akad az országban, és ők most hirtelen illegális bevándorlói státuszba kerülnek. Kivéve a szikhek, buddhisták, dzsainisták, keresztények, akik a másik törvénynek köszönhetően azonnal vissza is kapják az állampolgárságukat. Kik is maradtak ki? Ja igen, a muszlimok. Na pont így lesz Indiában néhány millió illegális muszlim bevándorló, akik közül sok még életében nem járt nem hogy Indián kívül, de talán még szülővárosa, faluja területét se hagyta el soha.

Ravasz ugye?

De itt nem ér véget a történet, mert ezeket az “illegális bevándorlókat” nem csak adminisztratíve különítik el, hanem fizikailag is. Remek gyüjtőtáborok (majdnem azt írtam koncentrációs táborok) épülnek éppen, és hogy teljes legyen az irónia, az építkezéseken most is sok olyan muszlim dolgozik, aki dokumentumok híjján épp most válik jogosulttá a beköltözésre.

Emlékeztet valamire?

amit shah

Amit Shah

És nem véletlenül. Ha a nép körében (eddig) rendkívül népszerű Neranra Modi miniszterelnök sokatmondó hallgatásba burkolózik is, pártja és kormánya nem titkolja, mire készül. A belügyminiszter, Amit Shah egyenesen vérszívó parazitáknak és betolakodóknak titulálta azokat, akiket e törvényekkel épp most fosztanak meg állampolgárságuktól. Persze ez csak nekünk újdonság, a kormányzó párt, a BJP tulajdonképpen tekinthető az RSS-sel (Rāṣṭrīya Svayamsevaka Saṅgha) politikai szárnyának is, mely egy jobboldali, militáns nacionalista és hindu felsőbbrendűség hívő szervezet, kb 5-6 millió taggal, melyet története során már jó párszor betiltottak. Egyszer épp azért, mert egyik tagjuk, Nathuram Godse meggyilkolta Gandhit… Na ennek az RSS-nek volt tagja a mostani miniszterelnök, aki nem tétovázik hasonló szellemiségű vezetőket állítani fontos pozíciókba. Jó példa erre Utar Pradesh, a legnépesebb indiai állam, ahol főminiszternek azt a Yogi Adityanath-ot nevezték ki, aki az egyik legismertebb gyűlöletkeltő, politikai tevékenységének egyik motorja a muszlim ellenes retorika.

hindu riot2Amikor tehát India elmúlt években elért eredményeit nézzük, főleg a szegénység, a bűnözés, vagy a közegészségügyi állapotok területén, jusson eszünkbe, hogy az állam jelenlegi vezetése nem csak illeszkedik a világszerte sikeres populista trendbe, de sok szempontból messze meg is haladja azt, amennyiben lázító retorikájukhoz, diszkriminatív törvényeikhez, részrehajló igazságszolgáltatásukhoz már mostanáig is ezernyi ártatlan ember vére tapadt. És amikor azt olvassuk, hogy az állampolgársági törvény miatt tiltakozások vannak India-szerte, értsük úgy, hogy a lakosság egy jelentős része, hinduk, muszlimok egyaránt, fellázadtak a megkülönböztetést és kiközösítést jelentő törvények ellen, és védelmükbe veszik saját alkotmányukat.

Jobb későn, mint soha.Kategóriák:Háttértár, külvilág

Címkék:, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: